Kleutergym

Bij kleutergymnastiek komen de kleuters alleen - dus zonder ouders - gymmen. De leidster zorgt ervoor dat er voldoende begeleiding is bij de toestellen. Naast toestellen worden er ook liedjes en dansjes gedaan en gegymd met hanteermateriaal. Een kleutergymles duurt voor de jongste kleuters 60 minuten.

Kleuters (4 t/m 6 jaar) hebben plezier in bewegen. Elke stoeprand, bank of iets dergelijks nodigt hen uit om te bewegen, te spelen en te ontdekken. De kleuter maakt een enorme ontwikkeling door, waarbij deze drang tot bewegen erg belangrijk is. Helaas hebben kinderen vaak te weinig ruimte om optimaal te kunnen bewegen of ze worden geremd door angstige ouders. Bij kleutergymnastiek probeert de leidster van TIOS aan de bewegingsbehoeften van elke kleuter te voldoen. Ja, van elk kind, want elk kind is anders. Het ene kind is bang om over kop te gaan, het andere kind heeft hoogtevrees en weer een ander kent geen vrees. Bij kleutergymnastiek worden situaties geboden, die passen bij de kinderen en die elk kind op zijn eigen niveau kan beleven. Elk kind kan zich op zijn eigen tempo en met de eigen mogelijkheden ontwikkelen. Daarbij probeert de leiding het kind te stimuleren steeds een stapje verder te gaan. Er wordt voortdurend uitgegaan van de belevingswereld van het kind door bv. iets aan te bieden m.b.v. een prentenboek of een beer.

Hoe ziet een kleutergymles er dan uit?

Er wordt in de les een vierdeling gemaakt:

 • inleiding
  dit kan een actief spel of bewegen op muziek zijn;
 • hanteermateriaal
  de kinderen ervaren het spelen met ballen, hoepels, ringen, blokken, pittenzakjes, enz.. Ook krijgen ze gerichte opdrachten;
 • toestelkern
  er staan een aantal toestelsituaties waarmee de kinderen de volgende bewegingsvormen leren: duikelen, steunspringen, balanceren, ver- en hoogspringen, diepspringen, klauteren, rollen, zwaaien, slingeren, schommelen en klimmen;
 • slot
  afhankelijk van de inleiding wordt er een dansje o.i.d. op muziek gedaan of een spelletje (tikspel, kringspel, stiltespel).

Elke gymles ziet er weer anders uit en de meeste kinderen hebben er veel plezier in. Of het nu een soepel of een minder soepel kind is: de leidster van TIOS houdt er rekening mee, want kleutergym is er voor ALLE kleuters.

 

Lestijden

Zaterdag 11:00-12:00 Kleutergym Groep 1 (bo)
  12:00-13:00 Kleutergym Groep 2 (bo)